donderdag 31 december 2009

Tobolsk 2 - Een korte geschiedenis

Tobolsk wordt in Rusland de vader van de Siberische steden genoemd en is in 1587 gesticht, hoewel de 250 km zuidelijker gelegen stad Tjoemen gelegen aan een oude Tartaarse handelroute een jaar ouder is.



De stichter was de krijgsheer Jermak die met een bende kozakken in opdracht van de Moskouse tsaar de opdracht had Siberie te veroveren op de tartaren. Hij veroverde de Tartaren hoofdstad Isker en liet daar vlak in de buurt een eerste kerk bouwen. De stad kreeg begin 18-eeuw als enige in Siberie een heus Kremlin (een fort waarbinnen zich de belangrijkste religieuze en administratieve gebouwen bevonden) en is eeuwenlang de hoofdstad geweest van Siberie van waaruit het Oosten veroverd is.
Het is ook een stad geweest waarheen vele de Moskouse tsaar onwelgevallige lieden naartoe werden gedirigeerd, waaronder een stel Zweedse krijgsgevangen uit de Russische-Zweedse Oorlog in het begin van de 18-eeuw (het bisschoppelijke paleis kent nog steeds een Zweedse zaal). Later is het een doorvoerhaven geworden voor bannelingen naar oostelijker oorden zoals de bekende schrijvers Dostojevski, Korolenko en Solzenitsjin. De laatste tsaar heeft er na zijn afzetting ook nog een tijdje met zijn gezin gezeten voordat ze in 1918 in Ekaterinburg over de kling werden gejaagd door de Bolsjewieken. In het midden van de 19-eeuw is de stad in verval geraakt en momenteel heeft het ongeveer honderdduizend inwoners die grotendeels voor een olieraffinaderij werken.

Geen opmerkingen: